Zon, zee, strand en WIND
Door: Ron en Claud
Blijf op de hoogte en volg Ron en Claudia
27 Oktober 2016 | Zuid-Afrika, Jeffrey’s Bay
Geen wekker, toch vroeg wakker… we zitten lekker in het ritme. Ondanks dat we wakker zijn blijven we lekker lang op bed luieren tot een uurtje of 8, frissen ons op en gaan een lekker ontbijtje halen. Na ontbijt gaan we nog even naar de hoek van de straat, daar zit een hip en trendy koffie tentje waar we eindelijk goede koffie hebben gevonden (In ZA zijn ze gek op oploskoffie, Ron niet). Een dubbele espresso en een cappucino, oogjes dicht en al slurpend laten we het zwarte goud naar binnen vloeien…. Hehhhh koffie.
Met een cafeïne kick van 2 koffie rondjes pakken we de koffers en checken we uit. Claud neemt het stuurwerk voor haar rekening en Ron de Navigatie, hoewel het niet echt spannend is vandaag. 90% snelweg en rechttoe, rechtaan. Jeffrey’s Bay is het surfers paradijs van Zuid Afrika en staat hoog genoteerd op de wereld ranglijst voor beste surflocaties. De zandstranden zijn hier goed, het weer is over het algemeen prima, er staat altijd een briesje en de golven zijn een van de snelste ter wereld. We rijden eerst een rondje door het kleine plaatsje om deze een beetje te verkennen. De winkeltjes, reclameborden en mensen op straat bevestigen de vooroordelen; lange korte broeken, tanktops, en dreads is de mode. Pickup trucks the way to move en de winkels zijn 60’s flower power met gezellige kleuren.
Het is inmiddels tijd voor een lunche, we hebben namelijk wat krachtvoer nodig. We strijken neer in Nina’s. Het is een soort omgebouwde loods, met surfboards, schilderijen en foto’s aan de muur over surfen. Het eten is hier erg goed en we worden leuk geholpen, een prima stek om de vibe alvast te pakken, een vibe die we nodig hebben voor de middag.
We hebben een beginners les surfen afgesproken bij Wavecrest, als je naar een plaats als dit gaat kunnen we natuurlijk niet achterblijven. We krijgen een wetsuit in onze handen gedrukt en kleden ons om, de leraar Rynou is een toffe gozer en doet al zo’n 20 jaar niets anders dan surfen. We beginnen op het droge maar al snel gaan het water in, er staat een behoorlijke wind, de surf boarden hebben dan ook een identiteitscrisis of ze nou een vlieger of een surf plank zijn. We beginnen met de plaats op het board, gevolgd door peddelen en strekken op het board, we krijgen op deze manier een beetje gevoel voor balans en het meevaren op de golven, dit is al erg leuk om te doen. Na een adem pauze krijgen we uitleg over het gaan staan, dit is het tweede deel van de les en ook gelijk de grootste uitdaging. Rynou weet het leuk en duidelijk over te brengen en als we weer een beetje bijgekomen zijn gaan we ervoor. Liggen op de plank, haaks positioneren op de golf, peddelen, omhoog strekken, been onder het lichaam en staan…. Na een aantal pogingen krijgen we er wat feeling voor en gaat het steeds een beetje beter. Helaas is de wind vandaag voor de golven goed maar voor ons wat minder, het gevecht met je board in de wind (als je uit het water bent) kost erg veel energie dat telkens het laatste moment van staan zoveel kracht kost dat je het net niet red, maar desondanks is het echt super gaaf om te doen.
Afgepeigerd rijden we terug naar het hotel om ons op te frissen en klaar te maken voor een aanbevolen restaurantje. We hebben diverse tips gehad over “The kitchen window” en ja je zou stom zijn om tips te negeren. Het restaurant bevind zich op een prachtige locatie met uitzicht op zee en gezien we zo dicht bij het water zitten gaan we ook voor een bordje vis. We bestellen een visplateau voor twee personen en dat was zeker geen verkeerde keus!
Moe maar voldaan terugkijkend op een super leuke ervaring kruipen we ons bedje voor vanavond in… Morgenochtend eens kijken hoe de zee eruit ziet vanuit ons bedje want we hebben zee zicht in het Supertubes Guesthouse.
Ron & Claudia
28 Oktober 2016 - 21:52
Corrie En Hans:
Lieve Claudia en Ron.
Weer zo als de andere vakantie,s.
Mooie verhalen knap gesurfd van jullie.
Heerlijk verder genieten